woensdag 23 oktober 2013

Leeslijst 8: Het diner

Inleiding
Ik ga het hebben over het boek 'Het diner' van Herman Koch. 'Het diner' is een komische roman, waarin veel alledaagse onderwerpen worden besproken en een dilemma ter sprake komt. Ik heb dit boek gekozen, omdat de samenvatting mij aansprak: het dilemma was nieuwsgierig makend en de hoofdpersonen interessant. Ook omdat het goede recensies heeft (zelfs van de Volkskrant) en het stond ook nog bij ons in de kast. Wat een toeval!

Informatie schrijver:

Samenvatting plot:

De zin onder de eerste alinea.

Recensie:

Plot & Thema:
Twee echtparen zitten s 'avonds in een restaurant en praten over waar je over praat als je dineert.
Maar ze vermijden ondertussen waarom ze werkelijk hebben afgesproken. Vooral Paul, voormalig leraar, die tegenover zijn broer Serge zit, toekomstige premier van Nederland. Hun zonen hebben een misdrijf begaan die in de Nederlandse maatschappij niet getolereerd word. De zonen hebben een zwerver mishandelt en omgebracht. De echtparen discussiƫren over de vraag hoe ze dit gaan oplossen. Aan de ene kant de stereotype, toekomstige premier van Nederland en aan de andere kant zijn broer en diens vrouw met hun eigen mening over het onderwerp.

Je komt in het boek veel te weten over de hoofdpersonen. Serge is een straffe tiet, dat komt voornamelijk natuurlijk omdat hij politicus is en altijd gelijk wil hebben. Babette is een verwende vrouw die helemaal niet op kan tegen zo'n situatie en het liefst wil dat alles gewoon hetzelfde blijft (vooral een ding: dat haar man premier word). Paul is de slimste die aan tafel zit, na zijn vrouw Claire natuurlijk. Hij denkt overal goed over na en heeft altijd zijn mening klaar liggen, een in mijn ogen betere mening dan die van zijn broertje Serge. Claire, die in Pauls ogen de slimste mens ter wereld is en dat is ze ook een beetje. Claire is het duidelijkst van de vier en neemt dan ook aan het eind het heft in handen.

Mening:
Het boek is heel goed geschreven. Je komt helemaal in het verhaal, omdat de schrijver je terug in de tijd neemt naar gebeurtenissen die je uitleggen waarom iemand zo reageert. De hoofdpersonen hebben duidelijk een eigen karakter, de ene stereotiep aan de maatschappij en de andere denkt 'out of the box'. Neem het gezin van Paul. Ze staan allemaal sterk in de schoenen.
Dat kan je van Serges gezin niet zeggen. Hun zoon, Rick, kreeg een schuldgevoel, daardoor zitten ze nu aan te dineren terwijl Michel, de zoon van Serge, zich sterk houd.

Het mooiste van dit boek vind ik dat het je de andere kant van het dilemma laat zien. Ik keek er allereerst uit het oog van de maatschappij, maar na mate het boek vordert snap je waarom de echtparen zo tegenstribbelen.
Alleen vind ik het einde nogal zwak. Niet alleen het einde maar ook de manier hoe het is geschreven. Het ging iets te snel voor mij. Misschien ben ik te perfectionistisch, te goed dragend of te jong om het te begrijpen, maar het einde was niet geweldig. Voor de rest een geweldig boek!

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat je het verhaal duidelijk en leuk hebt overgebracht, daarom wil ik het boek ook wel lezen. Je hebt het goed uitgelegd en in goede alinea's verdeeld.
    Shakira van Rijn

    BeantwoordenVerwijderen