Titelbeschrijving
De titel, "Het wederzyds huwelijksbedrog", is representatief voor het gehele "blijspel", hoe de humoristische dunne boeken van Pieter Langendijk ook wel genoemd worden. Bijna geen enkel personage in het boek word niet bedrogen door een ander. Deze leugens zijn vooral omtrent het begrip trouwen, bijvoorbeeld Klaar, de dienstmeid, die Hans bedriegt dat ze met hem gaat trouwen, terwijl ze dat helemaal niet wil en liever er met Jan van door wilt gaan, die haar ook weer voorliegt over zijn afkomst. De titel slaat, in alle waarschijnlijkheid, niet op dit "huwelijk", maar op een andere die van een veel groter belang is in het verhaal. Charlotte en Lodewijk willen allebei met elkaar trouwen, zijn ook verliefd op elkaar, maar bedriegen elkaar tegelijkertijd door zich voor te doen als rijk terwijl ze dat allebei niet zijn. Ze bedriegen elkaar om in het huwelijksbootje te stappen. Wederzyds huwelijksbedrog dus!
Auteur informatie
Deze Pieter (Langendijk 1683- 1756) was de bekendste en belangrijkste blijspeldichter uit de achttiende eeuw. In zijn vele komedies zette hij de sociale milieus in zijn omgeving genadeloos te kijk. Elke stand werd door scherpe observaties voor schut gezet. De lage of verarmde adel die de schijn ophield nog machtig te zijn, boeren die zich onbehouwen gedroegen, kooplieden die alleen maar eurotekens zagen. Leugens en bedrogen zijn terugkomende concepten, vooral inzake van liefde en geld. Voorbeelden van zijn blijspelen zijn bijvoorbeeld De Zwetser (1712) en, natuurlijk, Het wederzyds huwelijksbedrog (1714).
De schrijver zelf trouwden pas in 1727, nadat zijn moeder was overleden. Blijspelen schreef hij niet meer, waarschijnlijk door zijn eigen, niet zo "blije", leven. In 1749 werd hij stadshistorieschrijver van Haarlem, wat hem gratis kost en inwoning opleverde. Het boek kwam jammer genoeg niet af.
https://www.literatuurgeschiedenis.nl/18de/auteurs/lg18053.html
Samenvatting
Lodewijk is een aristocraat die in grote financiƫle moeilijkheden verkeert en zijn geld verdient met kansspelen. Als hij de rijk uitziende Charlotte ontmoet, denkt hij een oplossing te hebben gevonden voor zijn geldzorgen. Hij probeert haar te versieren door zich voor te doen als een rijke Poolse graaf. Wat Lodewijk niet weet, is dat Charlotte zelf ook tot de verarmde aristocratie behoort en dat zij zich eveneens voorgeeft rijker te zijn dan ze in werkelijkheid is. Beiden hopen dat zij door een huwelijk weer rijk zullen worden en zo weer een leven op stand kunnen leiden. Hoe denken zij dat doel te bereiken? En zullen zij in hun opzet slagen?
http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/w/het-wederzyds-huwelyksbedrog/
Eigen mening
Ik vond het persoonlijk een moeilijk boek om te lezen. In mijn uitgave zaten nog vele oude en dure woorden die het lezen niet makkelijker maakten, maar als je er achterkwam waar het uiteindelijk overging was het beter te begrijpen. Het boek zit vol sarcasme door de personages die elkaar alleen maar bedriegen en voorliegen, terwijl het niet echt spannend word. Het boek greep me niet vast, ook al wilde je wel graag weten hoe het boek eindigden. Hoe iedereen zou reageren op elk ander als ze er achterkwamen dat iedereen gelogen en bedrogen had. Al met al een interessant boek die veel kritiek leverden op de manier van leven in de 18de eeuw, maar door de oude taal niet altijd te volgen was.
Recensie(s)
http://persoonlijk.wimpelgrim.nl/2010/04/25/pieter-langendijk-het-wederzijds-huwelijksbedrog/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten