Titelverklaring
De titel Altijd Augustus slaat niet op de desbetreffende maand, maar op het hoofdpersonage uit het boek: Augustus.
Auteur informatie
Maria Barnas (Hoorn, 28 augustus 1973) is een Nederlandse schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. In haar geschreven en beeldende werk zijn tekst en beeld gelijke grootheden.
Barnas studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie te Amsterdam. Ze publiceerde twee romans. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. In 2005 verscheen Binnenzee, een wandeling in dichtvorm. In 2013 verscheen haar derde poëziebundel Jaja de oerknal.
Poëzie verscheen in Maatstaf, Tirade en Het liegend konijn. Barnas is medeoprichter (met Maxine Kopsa en Germaine Kruip) van uitgeverij 'Missing books' die als kunstproject boeken publiceert die niet eerder zijn herdrukt. Ze schrijft over kunst en literatuur in onder andere De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en De Gids, en was redactielid bij De Gids. Ze was voorts van 2007 tot 2010 columnist voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Deze columns zijn gebundeld in Fantastisch (2010). Op 1 april 2016 werd zij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Barnas
Samenvatting
Augustus, een jong tienermeisje, woont samen met haar moeder in een rustig dorp aan het eind van de Koude Oorlog. De vader heeft hun verlaten, waar de moeder nog steeds niet overheen is, maar hij houd nog wel contact met zijn jongste dochter via cassettebandjes. Augustus ziet de wereld niet hetzelfde als haar klasgenoten en heeft dan ook moeite haar plekje te vinden. Op tv ziet ze verbrandingen van het boek De Duivelsverzen, wat haar interesse opwekt want waarom doen die mensen dat? Ze wilt er een presentatie over houden, ook al heeft een Turkse jongen in haar klas, Musa, daar problemen mee, terwijl de andere meisjes zich meer druk houden met hun fysieke uiterlijk, jongens en populariteit.
Eigen mening
Een mooie korte roman die snel weg leest, ondanks de poëtische manier van schrijven. Juist deze stijl geeft het boek een sfeervolle en unieke draai. Je ziet de samenleving door de ogen van Augustus, die vele vraagtekens zet bij haar mensen en hun gedrag plus gewoontes. Bijvoorbeeld de Turkse jongen die Rushdie dood wil of de arrogante tienermeisjes die op hockey zitten, in grote huizen wonen, met bekakte ouders hier en daar vreemd gaan. Er komen ook grappige stukjes in voor zoals wanneer Augustus zich afvraagt waarom alle meisjes uit het concurrerende hockey team allemaal blond zijn. Ze constateert dat waarschijnlijk alle meisjes met bruine haren verstoten worden en zelfs begraven worden, net zoals in China. Ook al snapte ik sommige verwijzingen, vooral uit de fragmenten van de vader, niet is het een zeer mooie roman, die ik zeker aanraad aan andere mensen om te lezen.
Recensies
- http://www.volkskrant.nl/recensies/de-rottigheid-van-volwassen-worden-krachtig-verbeeld~a4463916/
- http://www.tzum.info/2017/02/recensie-maria-barnas-altijd-augustus/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten